astana-view

Павлодарлық кондитерлерге санитарлық жауапкершілік ескертілді

2023 жылғы 28 Сәуір
- Павлодар облысы
5874 просмотров

Облыстық санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті Павлодар облысының кәсіпкерлер палатасымен бірлесе отырып, «Атамекен» ӨКП-да тағамнан уланудың алдын алу және өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша семинар өткізіп, осындай оқыту іс-шараларының циклін жалғастырды.

Кездесуге бизнестен тамақ (атап айтқанда кондитерлік) өнеркәсібі және қоғамдық тамақтану объектілерінің өкілдері қатысты. Эпидемиологтар кездесуде өңірдегі бірде – бір мереке кондитерлік кәсіпорындардың өнімдерінсіз аяқталмайтынын еске салды: торттар, тәттілер, кондитерлік өнімдер, сондықтан азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету тұрғындардың денсаулығының негізгі факторы болып табылады.

«2021, 2022 және 2023 жылдың үш айында эпидемиологиялық жағдай ойлағандай қызғылт емес. Өткен кезеңде COVID-19 және одан кейінгі кезеңде Павлодар облысында ішек инфекцияларының өсуі бәсеңдеген жоқ. 2020 жылы қатаң карантин айларында ішек инфекцияларымен сырқаттанушылықта тыныштық болды. 2023 жылдың алғашқы үш айында мұндай фактілердің барлық жас топтарында көбеюі байқалды: бір жасқа дейінгі балаларда, он төрт жасқа дейін, ересектерде», - деді СЭБД бөлімінің меңгерушісі Гүлмира Құлмағамбетова.

Оның айтуынша, дабыл туындайтыны қазірдің өзінде ішек инфекцияларының жиілігі қыста да дамыды, бұл шын мәнінде жылдың қолайлы мезгілі болып саналады.

«Павлодар облысы-ішек инфекцияларымен, тамақтан уланумен сырқаттанушылық бойынша «жетекші» орындарда. Қызылорда, Павлодар облыстары және Астана қаласы – көшбасшы орындарын иеленетін үш өңір», - деп атап өтті спикер, біздің өңіріміз халық тығыз қоныстанған немесе сумен жабдықтау және ішек инфекцияларының өсуінің басқа себептері жоқ аймақтарға жатпайтынын атап өтті.

2022 жылы СЭБД мамандары халықтың жаппай дертіне шалдыққан топтық жұқпалардың (өрнектің) үш жағдайы туралы белгілі болды. Оның бірі Екібастұз қаласында мейрамханада көп адам уланған жағдай, екіншісі - Павлодар қаласында іс-шаралардың бірінде, ал үшіншісі Шарбақты ауданындағы мектепте болған.
Мамандардың пікірінше, кәсіпкерлер: қоғамдық тамақтандыру орындарының, азық-түлік дүкендерінің иелері - азық-түлікті сақтау ережелерін, тауардың көршілестігі туралы және өнімді сақтау кезінде температуралық режимді есте сақтауы керек. Бірақ көбінесе тағамды дайындау кезінде тағам дайындау технологиясы мен жеке гигиена ережелері бұзылады.

«Бизнес дамуы керек, бірақ сонымен бірге адам денсаулығына деген жауапкершілікті де ұмытпау керек», - деп еске салады Павлодар облысы Кәсіпкерлер палатасының директоры Серік Сәдуақасов.


Еншілес ұйымдар

Серіктестер