astana-view

ШҚО кәсіпкерлері өндірістік бақылау жөніндегі санитариялық қызметке қалай есеп береді

2024 жылғы 25 Сәуір
- Шығыс Қазақстан облысы
3824 просмотров

ШҚО Кәсіпкерлер палатасында қызметтер және сауда кеңесінің отырысында ШҚО санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті, Облыс прокуратурасының өкілдері мен бизнесмендер санитариялық нормаларды сақтау және әлеуметтік маңызы бар тауарлардың бағасын бақылау мәселелерін көтерді.

«Үй жанындағы дүкендердің иелері өндірістік бақылау талаптарын түсіндіру бойынша өтініш жасады», - деді ШҚО кәсіпкерлер палатасы директорының құқықтық мәселелер жөніндегі орынбасары Әлия Мұқашева.

ШҚО санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің тамақтану объектілерін бақылау және қадағалау бөлімінің басшысы Гүлнар Қалибасованың ақпараты бойынша өндірістік бақылауды сауда объектілері ғана емес, сонымен қатар эпидемиялық маңызы бар барлық  объекті де жүзеге асырады.

«Бизнес иесі тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне әсер ететін талаптарды қамтитын өндірістік бақылау бағдарламасын құруы тиіс», - деді Гүлнар Қалибасова. - Негізінен, өтініштер үйдің жанындағы дүкендер арқылы өткен жарамдылық мерзіміне келіп түседі. Сондықтан бағдарламаны жасау кезінде сақтау, температуралық режим, ілеспе құжаттар, тасымалдауды, іске асыру мерзімін ескеру қажет».

Ол сондай-ақ жеткізушілер тасымалдау шарттарын бұзуы мүмкін екенін айтты. Сондықтан кәсіпкерлер жеткізу шарттарына да назар аударуы керек. Бұзушылықтар болған жағдайда, одан әрі әрекеттер мен тексерулер үшін ведомствоға хабарласу керек. Жеткізушілерге де белгілі бір талаптар қойылады.

«Өндірістік бақылау бағдарламасы өздігінен жүзеге асырылады, сондықтан кәсіпкер қажет деп санайтын өлшемдерді енгізуге құқылы», - деп түсіндірді Гүлнар Қалибасова.

Алайда, үй жанындағы дүкендердің иелері түсініспеушіліктер болмауы үшін бағдарламаны толтыру үшін арнайы жадынама жасау керек деп санайды. ШҚО сауда кәсіпорындары қауымдастығының төрағасы Владимир Бердниктің айтуынша, кәсіпкерлер бағдарламаны түрлі түсінеді және өздігінен өндірістік бақылау жүргізілді деп жазуға болады.

ШҚО прокуратурасының өкілі Юлия Бережная Департаментке кәсіпкерлерге өндірістік бақылау жүргізу тәртібі бойынша түсініктеме жіберуді ұсынды. Қандай талаптар қойылады, кәсіпкерлердің санаттарын ажырату керек. Егер санитариялық нормалардың талаптарын өндіруші бұзса, кәсіпкер өзін қалай ұстау керектігі туралы нұсқаулық қажет. Кәсіпкерлерді шағымдар мен тексерулерден қалай қорғауға болады.

Гүлнар Қалибасова кәсіпкерлердің назарын ведомство тәуекел дәрежесі бойынша тексерулер жүргізетініне аударды, сондықтан қосымша бақылау үшін оларға негіз – өтініш қажет.

 

Кеңес отырысының қорытындысы бойынша өндірістік бақылау бағдарламасын жасау алгоритмін әзірлеу, дүкендердің санаттарын, талаптары мен критерийлерін көрсету, барлығы бірдей схема бойынша жұмыс істеу ұсынылды.

Сонымен қатар, әлеуметтік маңызы бар азық-түлік өнімдеріне баға белгілеу мәселесі қарастырылды.

Юлия Бережная атап өткендей, бірқатар су басқан аймақтарда өнімнің жекелеген түрлеріне бағаның негізсіз өсуі байқалады. Жергілікті атқарушы органдар тұрақты мониторинг ұйымдастырып, тиісті шаралар қабылдайтын болады. Кәсіпкерлердің баға саясатын бақылау туралы өтініші.

«ШҚО кәсіпкерлері әлеуметтік маңызы бар тауарлардың бағасы бойынша мәселеге өте жауапкершілікпен қарайды», - деп атап өтті Әлия Мұқашева. - ШҚО Кәсіпкерлер палатасымен де, сауда және тұтынушылардың құқығын қорғау департаментімен де тығыз қарым-қатынаста. Ведомствоның мәліметінше, өңірдегі кәсіпкерлер санына сәйкес бұзушылықтар саны аз».


Еншілес ұйымдар

Серіктестер